1 december 2012

Pizza

Zelf pizza maken, daar maken we onze kinderen blij mee. Ze kneden mee, rollen mee en beleggen hun pizza naar eigen inzicht. De een houdt het bij wat saus en worst, de volgende eet de pizza met dunne schijfjes aardappel, ham en mozzarella, de derde eet het liefst kaas en dan bij voorkeur de pittige gorgonzola van de Italiaan, de vierde waait met alle winden mee. Wat je ook op je pizza legt, het is altijd lekker. De baktijd is even aftasten. Wij bakken namelijk in een pizzaoventje. Maar als ik mijn oven zou gebruiken zou ik de temperatuur zo hoog mogelijk zetten en zorgen dat de oven echt goed voorverwarmd is. Laat de bakplaten in de oven tijdens het voorverwarmen, zodat de onderkant van de pizza snel dichtschroeit. Keuze te over voor het beleg. Denk bijvoorbeeld aan (buffel)mozzarella, ham, salami, champignons, taleggio, gorgonzola, verse spinazie, ui, knoflook, paprika, aardappel in hele dunne schijfjes, tomatensaus, ansjovis, tonijn, kappertjes, parmezaan, enzovoort enzovoort enzovoort. De keuze is reuze. Onderstaande hoeveelheden leveren drie kleine pizza's en drie grote pizza's op. Omdat ik erg oplet met de hoeveelheid zout in eten, voeg ik in dit deeg geen zout toe. Het beleg is doorgaans zout genoeg (kaas, ham, worst, etc.). Maar dat is een kwestie van smaak en gewoonte. Wil je wel zout in het deeg gebruiken dan kan dat natuurlijk.



Nodig:
  • 500 gram bloem (liefst type 00)
  • 240 ml lauw water
  • 40 gram verse gist of 11 gram gedroogde gist
  • eventueel 1 tl zout
  • beleg naar keuze

Bereiding:

  1. Los de gist in het lauwwarme water op en doe er een schep bloem bij. Laat dit even staan.
  2. Voeg het gistmengsel toe aan de rest van de bloem (en evt. het zout) en kneed er een soepel deeg van.
  3. Laat het deeg rijzen totdat het de dubbele hoeveelheid heeft. Ik rol het deeg in plastic folie op tot een worst, dan rijst het snel en goed.
  4. Verdeel het deeg in bolletjes en rol het uit tot een platte schijf.
  5. Beleg naar keuze en bak de pizza's totdat de korst gekleurd is en het beleg warm en gaar is.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten