26 november 2012

Oosterse tomatensoep

Tomaat, zelden een meer veelzijdige groente gezien. Of is het fruit? Dat is een discussie die al ver in de negentiende eeuw gevoerd werd. Mijn idee is, dat het biologisch gezien een fruitsoort is, die echter gezien wordt als groente. De reden was een van economische aard: Ergens eind negentiende eeuw besloot een gerechtshof in de Verenigde Staten dat tomaat als groente moet worden gezien. Achterliggende reden was, dat indertijd het belastingtarief dat in de Verenigde Staten voor groente gold, hoger was dan voor fruit. Maar ja, een andere benaming voor de tomaat is pomme d'amour, liefdesappel, en in het Italiaans verbasterd tot pommodori. Dan kunnen die Amerikanen wel eigenwijs zijn, maar ik heb nog niet eerder een appel als groente door het leven zien gaan.

De smaak van een tomaat is sterk afhankelijk van de afkomst. Nu heb ik de mazzel dat ik uit een tomatentuindersfamilie kom. Regelmatig krijg ik een "kissie tomaten" van erg goede kwaliteit. Vol smaak. Niet te vergelijken met de tomaat, zoals je in supermarkten tegenkomt en die meer waterig is dan smaakvol. Alternatieve koopplaats is de biologische markt of een groenteboerderij. Er is er vast wel een bij jou in de buurt. Echt, het loont om iets verder te rijden dan de supermarkt. Afijn, ik wijk af. Laat ik snel het recept van de Oosterse tomatensoep vermelden:


Nodig
  • 1 el (kokos)olie
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • geraspte verse gember, ongeveer 3 cm
  • 1 tl serehpoeder
  • 1 tl laos
  • 1 tl korianderpoeder
  • evt 1 tl sambal
  • 1/2 el palmsuiker of bruine basterdsuiker
  • 1 prei
  • 16 verse tomaten (je kunt ook kiezen voor 2 blikken gepelde tomaten)
  • 1 blikje tomatenpuree (als je de gepelde tomaten gebruikt is de puree niet nodig)
  • 2 tl ketjap
  • 1 liter warm water
  • 1 bouillonblokje
  • blender of staafmixer
  • om op te leuken: taugé en (gedroogde) korianderblad

 Bereiding
  1. Ontvel de tomaten (kruisje in de boven- en onderkant kerven en even onderdompelen in kokend water, laten afkoelen en je kunt de vellen er zo afplukken)
  2. Hak de uien en knoflook klein en bak ze aan in de (kokos)olie op laag vuur, minuut of vijf
  3. Rasp de gember en bak even mee
  4. Voeg de laos, serehpoeder en korianderpoeder toe
  5. Snij de prei in stukken en bak mee
  6. Doe de ontvelde tomaten (of de gepelde tomaten) in de pan en bak even kort mee.
  7. Voeg de helft van het water toe. De verse tomaten zullen nog wat vocht afgeven, dus ben voorzichtig met het toevoegen van water.
  8. Voeg het bouillonblokje toe en breng de soep aan de kook
  9. Doe ergens tijdens het koken de ketjap en de tomatenpuree in de soep en laat meekoken.
  10. Als de tomaten fijngekookt zijn, dan kan de soep van het vuur. Laat even afkoelen en blender dan de soep helemaal glad
  11. Zet de soep weer op het vuur. Voeg nu de rest van het water toe, totdat de soep de gewenste dikte heeft.
  12. Presenteer de soep met bijvoorbeeld wat taugé en (gedroogde) korianderblaadjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten