18 november 2012

Speculaasbrokken

Op het moment dat ik dit bericht schrijf, is het de dag van de intocht van Sinterklaas. Een mooie aanleiding voor het bakken van pepernoten en speculaasbrokken. Wat geurde het vandaag heerlijk in huis! De pepernoten zet ik er een ander keer op, voor nu het recept van de speculaasbrokken. Het recept van de speculaaskruiden staat ook op dit blog. Onderstaande hoeveelheden leveren twee brokken op, of een grote als je dat liever hebt. Vanwege mijn kritische dochter, die geen nootjes blieft, heb ik voor de easy way gekozen. Over een koek moet je immers geen ruzie krijgen. Vandaar de twee varianten.




Nodig
  • 100 gram bloem
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 125 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 ei
  • evt. wat amandelen, al dan niet gehakt

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Voeg de bloem, zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, boter en de kruiden bij elkaar en kneed er snel een soepel deeg van.
  3. Rol het deeg uit tot een of twee lappen van ongeveer een centimeter dik
  4. Klop het ei los en bestrijk er de lap(pen) deeg mee.
  5. Versier de lap(pen) met de amandelen.
  6. Bak de speculaas ongeveer 30 minuten in de oven op een met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Als de koek droog genoeg is, haal hem dan uit de oven en laat helemaal afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten