17 juni 2013

Pasteitjes met spinazie, ui en granaatappelmelasse

In de categorie pasteitjes heb ik dit recept van Janneke Vreugdenhil gemaakt. Een vegetarisch recept, waarbij sumak en granaatappelmelasse worden gebruikt. De smaak is erg verrassend. Een combinatie aan ingrediƫnten die ik niet snel zelf bij elkaar zou hebben bedacht. Onterecht, want het smaakt prima.

De sumak geeft een friszure smaak, terwijl de granaatappelmelasse een zoetige smaak geeft. De kaneel is verrassend bij de spinazie.












Nodig
  • 300 gram bloem
  • 1 el azijn
  • snufje zout
  • 50 ml olijfolie
  • lauwwarm water
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • snufje zout
  • snuf zwarte peper
  • 1/2 groene peper, in kleine stukjes
  • 1 tl kaneel
  • 100 gram verse spinazie, ragfijn gesneden
  • 1 1/2 el granaatappelmelasse
  • 2 el citroensap
  • 2 el sumak

Bereiding
  1. Meng de bloem met azijn, zout en olijfolie en schenk er al knedend net zoveel lauwwarm water bij totdat het een soepel, elastisch deeg is geworden. Zet dit deeg afgedekt weg totdat je het gebruikt.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Kneed de uiringen met wat zout, zwarte peper en kaneel. Door het kneden komen de sappen van de ui vrij.
  4. Kneed ook de spinazie fijn, totdat er zoveel mogelijk vocht uit is.
  5. Meng de spinazie met de ui, 1/2 el granaatappelmelasse, citroensap, 1 el sumak en de groene peper en wat olijfolie totdat het mengsel glimt.
  6. Laat dit mengsel in een vergiet uitlekken. Schep net voordat je het gaat gebruiken door met de rest van de granaatappelmelasse en de sumak.
  7. Rol het deeg plat en dun uit.
  8. Bekleed een pasteitjesvorm met het deeg en vul met het spinaziemengsel. Als je geen pasteitjesvorm hebt, dan kun je ook met een ronde vorm (ongeveer 8 cm) rondjes uit het deeg steken. Leg wat vulling in het midden van dit rondje en vouw het rondje als een driehoek in.
  9. Leg het pasteitje op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk royaal met olijfolie en versier desgewenst met zwart sesamzaad. Doe dit met alle pasteitjes.
  10. Bak de pasteitjes in ongeveer 15 minuten gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten