30 oktober 2013

karwijzaadbrood



Ik ben dol op soep met brood. En dan niet de ouderwetse variant van groentesoep met een sneetje brood. Nee, het brood mag ludiek zijn. Voor een ander gerecht had ik karwijzaad nodig. Maar ja, je hebt meestal maar een beetje nodig en dan blijft er een grote zak over. Vandaar dat ik een brood heb gebakken met karwijzaad. Met onderstaande hoeveelheden krijg je twee broden. Handig om een voorraad te hebben in de vriezer.









Nodig
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 450 gram bloem (ik heb een mix van volkoren bloem en witte bloem gebruikt)
  • 7 gram gist
  • 7 gram suiker
  • 1 tl zout (of zoveel minder als wenselijk)
  • 1 el olijfolie
  • 250 gram lauwwarm water
  • 2 el karwijzaad

Bereiding

  1. Snij de ui en de knoflook heel fijn en fruit deze in wat olie zacht en glazig.
  2. Roer de suiker en de gist door het lauwwarme water en laat dit even staan.
  3. Voeg het zout bij de bloem en meng goed.
  4. Doe het gistmengsel bij de bloem en voeg de ui, knoflook en het karwijzaad toe.
  5. Kneed er een soepel deeg van. Mocht het deeg te droog aanvoelen, voeg dan gerust nog wat water toe.
  6. Leg de deegbol in een kom en dek deze af. Ik gebruik altijd plastic folie, zodat het deeg goed gaat zweten. Een theedoek volstaat ook.
  7. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen op een warme plek. Tegen de tijd dat de bol verdubbeld is, is het rijzen klaar.
  8. Verwarm de oven voor op 180/200 graden.
  9. Als het deeg voldoende gerezen is, kneed het dan nog even gauw door en verdeel dan de bal in twee delen.
  10. Ieder deel vervolgens in drie delen splitsen. Rol ieder deel uit tot een sliert van ongeveer 30 cm lang. Door maar een kant op te rollen (dus alleen van je af, in plaats van op en neer) kan de slang makkelijk dunner worden.
  11. Als je drie slierten hebt, dan kun je gaan vlechten.
  12. Leg op een bakplaat bakpapier en leg de twee gevlochten broden erop.
  13. De baktijd is ongeveer 25 Ć” 30 minuten. Bij twijfel over de gaarheid: klop even met een houten pollepel op de onderkant van het brood. Hoor je een holle ploink, dan is het brood gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten