30 oktober 2013

aardbeien-creamcheeseijs

Ik weet het, dit ijs is een dijenvormer. In die zin, dat je het niet al te vaak zou moeten eten, gezien de slagroom en de creamcheese. Maar ja, het is wèl lekker! Ik maak het dan ook één (of misschien twee, nou vooruit drie) keer per jaar, als de smaak van de Hollandse aardbeien optimaal is. Dat moet vast wel kunnen. Het lekkerste is het, als je het mengsel een nacht in de koelkast laat opstijven en pas daarna in de ijsmachine tot ijs maakt. Maar goed, voor de ongeduldigen: zodra het mengsel is afgekoeld, kun je er ook al ijs van maken.


Nodig
  • 500 gram aardbeien, gepureerd
  • 400 ml slagroom
  • 1 bakje cream cheese (philadelphia-achtig) 200 gram
  • scheutje vanille-extract
  • 3 eigelen
  • 2/3 cup suiker
  • ijsmachine

Bereiding
  1. Verwarm de slagroom tegen kookpunt aan, maar laat het niet koken.
  2. Klop de eigelen romig met de suiker en de creamcheese.
  3. Voeg de warme slagroom beetje bij beetje aan het eiermengsel toe en blijf goed roeren. Let erop, dat je niet ineens de warme slagroom in het mengsel giet, want dan kunnen de eigelen gaan stollen.
  4. Verwarm een beetje water in een pan en verwarm het eiermengsel au bain marie. Roer het mengsel continu door met een houten lepel, net zolang totdat het aan de achterkant van de lepel kan blijven plakken (als een dikke custardvla).
  5.  Als het mengsel de gewenste dikte heeft bereikt, haal het dan meteen van het vuur af. Blijf roeren. Voeg het vanille-extract en de gepureerde aardbeien toe en blijf roeren.
  6. Giet het mengsel in een platte kom en dek af met plastic. Zorg ervoor, dat het plastic op het mengsel plakt, dan krijg je geen vel.
  7. Laat dit mengsel helemaal afkoelen tot kamertemperatuur en zet het daarna in de koelkast totdat je er ijs van gaat maken. Ik laat het een nacht in de koelkast opstijven.
  8. Giet het vervolgens in de ijsmachine en draai er snel ijs van.
  9. Als je geen ijsmachine hebt, dan kun je het mengsel in een platte vriesdoos doen en invriezen. Regelmatig een keer met een vork omwoelen, zodat er geen ijskristallen ontstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten