17 november 2012

Currykip met pinda's


Ooit trof ik op internet een recept aan, dat de basis is geweest voor dit eigen recept. Het is even wat werk, maar dan heb je ook wat. Voor een extra rijke smaak voeg ik meestal de oosterse kleine aubergine toe (eggplant, zie foto). Maar het gerecht smaakt ook prima zonder. Djeroekblaadjes zijn te koop bij de Toko. De blaadjes geven een verfijnde citroensmaak af. Ik koop eens in de zoveel tijd een zak en bewaar de blaadjes in de vriezer. Ontdooien is niet nodig. Gebruik: in currygerechten en soepen.

Voor ons een ideaal gerecht, dat vaak in het weekeinde gemaakt wordt, om vervolgens ergens in de volgende week snel opgewarmd en opgegeten te worden. Invriezen kan ook. Voeg dan bij het opwarmen van de ontdooide hoeveelheid wat water toe om het gerecht weer wat smeuiiger te krijgen. Wij eten het met rijst en soms wat cassavekroepoek.

  Nodig (vier personen)
  • 300 gram kip (of meer als je dat wil, ik vind deze hoeveelheid genoeg).
  • 1 teen knoflook
  • 2 el ketjapsaus
  • 2 el bloem
  • (kokos)olie om te bakken
  • 4 el thaise rode currypasta
  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
  • 100 gram ongezouten pinda's
  • 3 el palmsuiker of palmsuikerstroop, bruine suiker is een prima alternatief
  • evt drie oosterse aubergines
  • 1 djeroekblaadje
  • 2 el thaise vissaus
  • rijst

Bereiding
  1. Snij de kip in kleine stukjes en doe ze met de knoflook en de ketjap in een kom. Laat minstens een kwartier marineren.
  2. Hak de pinda's fijn. Ik gooi ze in een blender, waarmee het zo gepiept is.
  3. Rooster de pinda's in een koekenpan totdat ze een geur afgeven. Laat ze niet verbranden!
  4. Bestrooi de kip met de bloem en zorg dat alle stukjes voorzien worden van een laagje bloem.
  5. Verhit de (kokos)olie in een wok en bak de kip snel rondom bruin.
  6. Haal de kip uit de wok en zet het vuur lager.
  7. Kook de rijst.
  8. Bak de curry op laag vuur. Zodra deze begint te geuren kun je er de kip weer bij doen. Even omscheppen.
  9. Dan kunnen de palmsuiker (of een van de alternatieven), de vissaus, (de aubergines), het djeroekblaadje, de pinda's en de kokosmelk erbij.
  10. Laat het zachtjes koken, totdat de kip gaar is. Als de curry te dik is, kun je het aanlengen met wat water. Is het juist te dun, voeg dan een beetje maizena bij.
  11. Haal voor het serveren het djeroekblaadje uit de curry.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten