15 november 2012

gepaneerde scholletjes





Mijn oma maakte als de beste scholletjes klaar. Zo goed, dat ik het haar niet na kan doen. Vandaar mijn eigen twist, met een knipoog naar oma. De voorbereiding vergt even wat tijd, maar daar staat een vrij korte baktijd tegenover. Door in plaats van paneermeel een fijngemalen afbakbroodje te gebruiken, krijg je een lekkere krokante korst, die toch ook nog een bite heeft. Uiteraard kun je ook bij dit recept de kruiden zelf kiezen. Op de een of andere manier vindt mijn kritische vierjarige deze scholletjes wel heel erg lekker, vanwege de massalakruiden. Vreemd, want echt gekruid eten lust ze niet. Deze scholletjes dus wel, al blijft het raar dat ze, iedere keer als we dit eten, blij uitroept: "Ha, lekker, kip"!


Nodig

  • vier scholfilets
  • 1 afbakbroodje (ik gebruik een volkoren broodje, maar alle afbakvarianten zijn mogelijk)
  • 2 eieren
  • knoflookpoeder
  • (surinaamse) massala of kerriepoeder
  • peper
  • snuf zout
  • bloem
  • eetlepel roomboter en een eetlepel olie
  • limoen voor de leuk

Bereiding

  1. Hak het afbakbroodje helemaal fijn en doe dit in een diep bord (of schaal). Mocht je geen keukenhakselaar of blender hebben, dan kun je als alternatief ook paneermeel gebruiken.
  2. Kluts de eieren in een ander diep bord (of schaal)
  3. Doe in een derde diep bord (of schaal) de bloem. Vermeng de bloem met de kruiden.
  4. Wentel dan de scholfilets eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door het afbakbroodjesmengsel
  5. Verwarm de boter en de olie samen in een grote koekenpan en voeg de scholfilets toe.
  6. De baktijd is afhankelijk van de dikte van de scholfilets, maar hou rekening met ongeveer 10 minuten totaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten