15 november 2012

kruidige ontbijtkoek



Zelf ontbijtkoek maken is iets dat erg makkelijk is en zoveel meer smaak geeft dan de fabriekskoeken. Kun je een cake bakken, dan kun je ook een ontbijtkoek maken. Ik heb roggemeel gebruikt. Dat geeft een wat grovere structuur. Maar de ontbijtkoek kan ook prima met alleen bloem gemaakt worden, zolang de hoeveelheid maar 500 gram is. Over smaak valt niet te twisten, dus enige eigen inbreng in de kruiden is mogelijk. Je kunt variĆ«ren met de kruiden, meer of minder, andere etc. Je kunt ook gewoon twee el koek-speculaaskruiden nemen. Die kruiden zijn overigens ook makkelijk zelf te maken.
Daarover een andere keer. Nu eerst de ontbijtkoek:



Nodig

  • 500 gram bloem (ik geef de voorkeur aan 300 gram roggemeel en 200 gram bloem, of 200 gram roggemeel en 300 gram volkoren bloem)
  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 3 el ahornsiroop (of suikerstroop of agavesiroop)
  • 20 gram bakpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl nootmuskaat
  • 2 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 500 ml melk
  • scheut honing
  • groot cakeblik
  • bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Doe de bloem, meel, suiker, bakpoeder en kruiden bij elkaar.
  3. Verwarm de melk totdat deze bijna kookt en voeg de melk daarna toe aan het mengsel.
  4. Doe er naar eigen inzicht een scheutje honing bij.
  5. Een paar minuten mixen en dan even laten staan.
  6. Bekleed een cakeblik met bakpapier.
  7. Schenk het mengsel in de bakvorm.
  8. Leg over het mengsel een reep bakpapier en zet in de oven, ongeveer 70 minuten.
  9. Als de koek gebakken is, direct uit de vorm halen en het bakpapier verwijderen.
  10. Daarna helemaal laten afkoelen.

Als je de ontbijtkoek bewaart, verpak hem dan in een plastic zak. Zelf vind ik de koek een paar dagen later zelfs nog lekkerder smaken door het inwerken van de kruiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten