1 december 2012

IJsjes maar dan anders

Mijn zoon is op 3 december jarig. Niet echt een handige datum, gezien alle sinterklaasactiviteiten en snoeperijen. Maar dat mag de pret niet drukken. Dit keer wilde hij graag op ijsjes trakteren. Op zich een leuk idee, maar ja, ik kan niet tijdens schooltijd even komen binnenvallen met ijsjes. Na even goed nagedacht te hebben, heb ik een alternatief ijsje gemaakt. Deze viel bij mijn zoon in de smaak en dus zal hij op zijn verjaardag 's ochtends alvast de ijsjes meenemen en deze 's middags uitdelen, ongesmolten en al.

De botercreme kost even wat tijd, maar is zo lekker dat het het waard is. De hoeveelheid die ik maak is voldoende voor ongeveer 40 cakejes. Je kunt de botercreme ook invriezen en op een later moment gebruiken. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dan krijg je het mooiste resultaat.

Nodig:
  • 500 gram boter
  • 350 gram suiker
  • 5 eiwitten
  • snuf zout
  • eventueel vanille-extract
  • spuitzak

Bereiding:
  1. Klop de suiker, zout en de eiwitten los in een kom
  2. Verwarm dit mengsel vervolgens au bain marie en blijf kloppen totdat de suiker opgelost is.
  3. Klop het mengsel vervolgens net zolang, totdat het eiwit helemaal stijf is (je moet er pieken van kunnen maken).
  4. Voeg de boter in blokjes toe en blijf op een lage stand kloppen. Het kan zijn dat het mengsel er raar uit gaat zien, maar dat is normaal. Het komt uiteindelijk helemaal goed.
  5. Als de boter helemaal is opgenomen, kun je wat smaak toevoegen aan het geheel, bijvoorbeeld vanille-extract.
  6. Schep het mengsel in de spuitzak en leg even weg, totdat je het gaat gebruiken. Mocht dat een paar uur later zijn (of nog langer), bewaar de gevulde spuitzak dan in de koelkast. Leg de spuitzak ongeveer een half uur voor gebruik uit de koelkast, zodat de botercreme op kamertemperatuur is als je het gaat gebruiken.

Het cakebeslag maak ik zelf, maar je kunt ook voor de makkelijke weg gaan en een mix gebruiken. Net waar je zin in hebt. Zorg ook hierbij weer dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Nodig (voor 24 ijsjes):
  • 24 ijsbakjes. Ik heb deze bij de Jumbo gevonden bij de vriesafdeling. Alternatief is bij de plaatselijke frietboer vragen of je er een aantal kunt kopen.
  • 300 gram boter
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 6 eieren
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 el bakpoeder
  • eventueel muffinvorm
  • botercreme
  • versiersels

Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Meng het zelfrijzend bakmeel met het bakpoeder.
  3. Klop de boter en de suiker romig.
  4. Voeg de eieren een voor een toe en blijf doorkloppen.
  5. Vouw het bakmeel door het mengsel.
  6. Vul de ijsbakjes totdat deze ongeveer voor 2/3 gevuld zijn.
  7. Bak de ijsjes in ongeveer 18 minuten.
  8. Laat de ijsjes helemaal afkoelen.
  9. Als de ijsjes afgekoeld zijn kun je de bovenkant een beetje bijsnijden als dat nodig is.
  10. Spuit de botercreme op de ijsjes en versier de ijsjes naar hartelust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten