12 december 2012

snelle broodjes voor bij het diner

Af en toe maak ik wat broodjes voor bij de warme maaltijd. Eigenlijk uit nood geboren, omdat er altijd wel kinderen bij zijn die niet alles lusten. Brood daarentegen lusten ze allevier. Deze broodjes zijn eigenlijk heel makkelijk te maken. Het kost alleen wat tijd omdat het deeg twee keer moet rijzen. Op dit moment is het ijskoud buiten, medio december, en dus staat de verwarming binnen aan. Ideaal om deeg snel en goed te laten rijzen. Als je mijn huiskamer op woensdagmiddag binnenkomt, dan zie je voor de verwarming allemaal krukjes met bakplaten deeg erop. Heel gezellig.

Je kunt de broodjes in allerhande vormen maken, net wat je wilt. Ik laat mijn dochter meestal een paar broodjes vlechten, vindt ze leuk. Verder kun je er van maken wat je wilt. Ook kun je de broodjes versieren met sesamzaad of maanzaad. Of niets. Alles mag.

Nodig (12 broodjes)
  • 450 gram bloem
  • 2 tl zout
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1/2 tl witte basterdsuiker
  • 50 gram boter (kamertemperatuur)
  • 2,5 dl lauwwarme melk
  • 1 ei
  • eventueel maanzaad, sesamzaad
  • 1 eidooier

Bereiding
  1. Doe de gist en de suiker in de lauwwarme melk en laat dit even staan.
  2. Roer het zout door de bloem.
  3. Voeg het gistmengsel bij de bloem en voeg de boter in blokjes toe. Doe dan ook het ei erbij.
  4. Kneed er een soepel deeg van.
  5. Doe het deeg in een kom en dek af met plastic of een theedoek. Zet minimaal een uur te rijzen, totdat het deeg verdubbeld is.
  6. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en vorm de broodjes naar wens.
  7. Leg de broodjes op bakpapier op een bakblik en laat nog een half uur rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  9. Kluts de eidooier met wat water en bestrijk de broodjes (na de tweede rijs). Indien gewenst, strooi wat maanzaad of sesamzaadjes op de broodjes.
  10. Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten