12 december 2012

spinazietaart

Soms heb je een recept uit een boek, maak je het gerecht een paar keer en geef je er iedere keer je eigen twist aan. Dat had ik met deze spinazietaart. Het originele recept komt uit een van de kookboeken van Jamie Oliver. Maar ja, ook die recepten zijn prima te verbouwen tot datgene wat je zelf het lekkerst vindt. Deze hartige taart staat zo af en toe op ons weekmenu. Het maken gaat vrij simpel, alleen moet de taart nog een half uur in de oven. Geen succes dus op een drukke werkdag met een hongerig einde. Maar op alle andere dagen kan hij best.

Ik gebruik wontonvellen als deeg. Even ontdooien, de benodigde vellen pakken en de rest weer de vriezer in. Je kunt de wontonvellen gewoon in de supermarkt kopen, ze liggen in het vriesvak en gaan ook door het leven als springrolldough. Alternatief is natuurlijk bladerdeeg of filodeeg. Zelf hou ik niet zo van bladerdeeg, ik vind het te overheersend en te machtig. Filodeeg is verfijnder van smaak, maar die vellen gaan zo snel kapot, dat het een aanslag op mijn voorraad geduld is. De wontonvellen zijn prettiger, daar kun je aan trekken en je kunt er vanalles mee vouwen, stuk gaan ze niet snel.

Deze taart is vrij machtig door de feta en de eieren. Ik denk dat de taart voor drie personen is. Wij krijgen hem in ieder geval met zijn tweeën niet op.
Nodig
  • 12 ontdooide wontonvellen
  • oregano
  • peper
  • 150 gram feta
  • zak verse spinazie
  • 4 eieren
  • olijfolie
  • pijnboompitjes
  • bakpapier
  • springvorm (26 cm doorsnee)

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Kook de spinazie in een bodem water en knijp goed uit. Snij dan fijn.
  3. Pak een groot vel bakpapier en leg er vier wontonvellen op, in een vierkant. Zorg dat het totale vierkant groter is dan de springvorm.
  4. Kwast de vellen in met wat olijfolie, strooi wat peper op de wontonvellen en leg er nog eens vier wontonvellen op. Weer insmeren met olijfolie, peperen en weer vier vellen.
  5. Leg dan het bakpapier in de springvorm en laat de randen overhangen.
  6. Kluts in een kom de eieren los met wat oregano en peper.
  7. Brokkel de feta door de eieren heen (smaken verschillen, ik prak de feta vrijwel fijn, maar je kunt de feta ook wat groter houden).
  8. Vermeng de spinazie met dit eierkaasmengsel en voeg de pijnboompitjes toe.
  9. Mik het hele mengsel in de springvorm en vouw de overhangende stukken wontonvel naar binnen toe. Je dekt de taart af.
  10. Bak in ongeveer een half uur gaar. Mocht de bodem te nat blijven, dan kun je na de baktijd de taart inclusief bakpapier uit de vorm halen en ongeveer vijf minuten in een koekenpan verder bakken. Dan krijg je een krokante bodem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten