19 januari 2013

Chocoladetaartje zonder suiker

Ik schreef al eerder over ons jaarlijkse kerstavonddiner, waarbij we met vier vrienden uitgebreid dineren. Iedereen maakt een gerecht met de grootte van een voorgerecht. De gerechten blijven geheim totdat het kerstavond is. We spreken niet af wie wat maakt, op het toetje na, en wat we zoal gaan maken. Het enige dat bekend is, is de verboden-middelenlijst. Er wordt namelijk koemelkvrij, suikervrij, walnotenvrij, varkensvleesvrij èn garnalenvrij gekookt. Dat lijkt een hele opgave, maar in de praktijk blijkt het best makkelijk. Dit jaar verzorgde Marjolein het nagerecht. We werden verwend met een chocoladetaartje, waarin geen koemelk, geen walnoten en geen suiker zat. Het taartje is vrij machtig, maar o zo lekker. Je maakt hem in een springvorm met een diameter van 15 cm. Het taartje hoeft niet gebakken te worden, maar wel een uur of drie in de koelkast opgesteven. Je kunt het makkelijk van tevoren maken. Het originele recept had Marjolein van haar vriendin gekregen en is hier te vinden. Deze variant hebben wij gegeten:

Nodig (voor de korst)
  • 70 gram gedroogde kokos
  • 90 gram ontpitte dadels
  • 50 gram kokosolie
  • springvorm met doorsnede van 15 cm

Nodig (voor de vulling)
  • 1 avocado
  • 55 gram cacao
  • 85 gram agavesiroop
  • snufje zout
  • 1/2 tl kaneel
  • 10 gram gedroogde kokos
  • 25 gram santen, gesmolten

Bereiding korst
  1. Smelt de kokosolie en meng de rest  van de ingrediënten voor de korst in een blender, totdat het een samenhangend geheel wordt.
  2. Verdeel dit mengsel in de springvorm en druk het flink aan tegen de bodem en de zijkanten om een stevige vorm te krijgen.
  3. Pureer alle ingrediënten voor de vulling tot een glad mengsel.
  4. Doe de vulling in de springvorm, strijk de bovenkant glad en strooi er wat kokosrasp overheen.
  5. Zet minimaal drie uur in de koelkast, zodat het taartje goed kan opstijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten