19 januari 2013

Roggecake met dadels



In het tijdschrift Baking Heaven trof ik het recept voor roggecake met dadels aan. Ik was erg nieuwsgierig, omdat ik me nog geen voorstelling van de smaak kon maken. Op een luie zaterdagmiddag besloot ik die cake maar eens te maken. Een voltreffer! Alhoewel het lijkt alsof het een zware cake zal zijn, gezien de ingrediënten, is de cake verrassend luchtig. Niet droog, door de dadels. En de smaak past erg goed in deze wintertijd. Nou ja, vast ook wel straks in de lente. Of zomer. Of herfst.



Nodig
  • 175 gram dadels zonder pit
  • sap van 1 citroen
  • 200 gram ongezouten boter (kamertemperatuur)
  • 225 gram rietsuiker
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 2 eieren
  • 1 tl baking soda (te koop bij de toko of natuurvoedingswinkel)
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl kardemompoeder
  • 220 gram volkoren roggemeel
  • springvorm met diameter van 16 cm.

Bereiding
  1. Hak de dadels in kleine stukjes. Doe de stukjes met 200 ml water in een kleine pan en verwarm ongeveer 10 minuten, totdat de dadels helemaal zacht zijn geworden. Laat dit mengsel afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  3. Klop in een grote kom de boter met de rietsuiker romig. Voeg het vanille-extract en het citroensap toe en voeg een voor een de eieren toe, blijf kloppen.
  4. Meng in een andere kom de roggemeel met de kaneel, kardemom en de baking soda.
  5. Vouw het meelmengsel voorzichtig door het botermengsel. Vouw daarna voorzichtig de dadelpasta erdoorheen.
  6. Vet de springvorm in en doe het mengsel erin. Strijk de bovenkant glad.
  7. Ongeveer  een uur in de oven. Controleer na ongeveer 40 minuten even of de cake niet aan het verbranden is. Dek desnoods met aluminiumfolie af.
  8. Als de cake gaar is (controleer dat door een satéprikker in de cake te steken en er weer uit te halen. Is de prikker droog, dan is de cake gaar) laat hem dan een kwartier afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten