8 januari 2013

krokante tonijnsashimi in wasabi


Een ander gerecht in het kerstavonddiner 2012 was de krokante tonijnsashimi in wasabi. Gevonden op 24kitchen. In het filmpje op deze site wordt door Rudolph aangegeven dat dit echt een heel lekker gerecht is. Hij zegt erbij, dat je dat vaker hoort, maar dat het in dit geval ook echt waar is. En daar heeft hij gelijk in. Ik vond het een heel speciaal gerecht. Kost wel wat tijd om het te maken en je hebt nogal wat ingrediƫnten nodig, maar dan heb je ook wat. Het fijne is, dat je de tonijnrollen en de saus 's middags al kunt maken. Je hoeft de rollen dan alleen nog kort te frituren en direct serveren. Ideaal dus, je hoeft tijdens een etentje niet lang in de keuken te staan. Deze komt bij ons in ieder geval vaker op het menu te staan. Een echt feestelijk gerecht.

Zorg dat de tonijn echt dik is, je hebt repen van ongeveer 2 cm bij 2 cm nodig, en net zo lang als een norivel. Als je de tonijn zo dik laat, dan blijft de tonijn na het frituren mooi rauw vanbinnen. Is de tonijn te dun gesneden, dan zal de tonijn niet meer rauw van binnen zijn. Juist die rauwheid is een charme van het gerecht. Ik heb de panko gebruikt, omdat dat een erg krokante buitenkant oplevert. Hier kun je het filmpje zien op de site van 24kitchen.

Nodig voor de saus
  • 1 sjalot
  • 4 cm verse gember, geraspt
  • olie
  • 1 glas witte wijn
  • sap van 1 limoen
  • 100 ml slagroom
  • 100 gram boter
  • 3 el chilisaus
  • 1/2 el wasabipasta.
  • 6 el Japanse sojasaus

Nodig voor de tonijnsashimi (4 personen)
  • 1 pakje tempurameel
  • 2 norivellen
  • halve zak rucola
  • 300 gram verse tonijn, dik stuk
  • 125 gram sushirijst
  • 50 ml sushiazijn
  • panko
  • olie om te frituren
  • bamboematje om de norirollen op te rollen

Bereiding saus
  1. Pel en snipper de sjalot. Rasp de gember. Pers de limoen uit.
  2. Verwarm wat olie in de pan en fruit op zacht vuur de sjalot, gember en limoensap. Voeg de wijn toe en laat tot de helft inkoken.
  3. Voeg dan de slagroom toe en laat weer tot de helft inkoken.
  4. Haal de pan van het vuur en roer de boter in blokjes door de saus, totdat de saus glad is.
  5. Zeef de saus.
  6. Breng op smaak met de chilisaus, sojasaus en de wasabipasta.

Bereiding tonijnrollen
  1. Kook de sushirijst in ongeveer 10 minuten gaar. Gebruik hiervoor 165 ml water. Giet dan de rijst af en roer er de sushiazijn doorheen.
  2. Snij de tonijn in dikke plakken (ongeveer 2 cm breed).
  3. Leg een norivel op het bamboematje. Leg op 2/3 van het norivel wat rucola.
  4. Leg op het einde van het norivel de sushirijst. Deze zal ervoor zorgen dat de nori goed plakt, zodat de tonijnrol ook echt dichtzit en dicht blijft bij het frituren. Is de rol niet goed genoeg dichtgeplakt, dan zal de rol open kunnen gaan tijdens het frituren.
  5. Leg de tonijn voor op het norivel en rol de rol heel stevig op. Plak de rand echt goed dicht door erop te drukken.
  6. Verwarm de frituurolie tot 170 graden.
  7. Maak een kom tempuradeeg, waarbij de dikte gelijk is aan een pannenkoekenbeslag.
  8. Doe de panko in een andere kom.
  9. Smeer de tonijnrol in met het tempurabeslag en haal dan de rol door de panko. Een ietwat vies klusje, maar goed.
  10. Als je de rollen al eerder maakt, leg dan de rollen in een laagje panko in een schaal.
  11. Verwarm de saus nog een keer (niet koken!).
  12. Frituur de rollen kort, ongeveer 30 seconden, totdat de panko mooi goudgeel is gekleurd. Frituur echt niet te lang, anders wordt de tonijn te gaar van binnen en dat is zonde.
  13. Snij de rollen in mooie kleine stukjes en presenteer met de saus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten