8 januari 2013

Pastinaak-preisoep met gember

Al twaalf jaar lang vieren we kerstavond met vrienden. Iedereen maakt een gerecht (formaat voorgerecht) en niemand vertelt van tevoren wat er op het menu staat. Het blijft een uitdaging om elkaar met een speciaal gerecht te verrassen. Het grappige is, dat er eigenlijk nooit dubbele gerechten gemaakt worden. Op de een of andere manier lukt het ons steeds om een apart gerecht te maken, dat een ander niet maakt. De gerechten van kerstavond 2012 zal ik de komende tijd op het blog plaatsen. Ik begin met deze pastinaak-preisoep met gember, afkomstig van Koen en Margreet. 

 
 


 

Nodig (4-6 personen)
  • 2 el olijfolie
  • 225 gram prei, in ringen
  • 25 gram verse gember, geraspt
  • 675 gram pastinaak, grof gesneden
  • 3 dl witte wijn
  • 1,2 liter groentenbouillon
  • zout en peper
  • creme fraiche en paprikapoeder om te garneren

Bereiding
  1. Haal van de pastinaak met een dunschiller een paar reepjes. Frituur deze in olie (170 graden) kort.
  2. Verhit de olie in een pan en voeg de prei en gember toe. Bak 2-3 minuten op laag vuur totdat de prei zacht begint te worden.
  3. Voeg de pastinaak toe en bak nog 7-8 minuten, totdat de pastinaak zacht begint te worden.
  4. Giet de wijn en de bouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 20-30 minuten pruttelen (totdat de pastinaak zacht is).
  5. Pureer de soep in een blender of keukenmachine glad en breng op smaak met zout en peper.
  6. Verwarm de soep opnieuw.
  7. Garneer de soep met wat creme fraiche en paprikapoeder en voeg de gefrituurde pastinaakchips toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten