27 januari 2013

Madeleines, maar dan anders

Gisteren was het zo'n druilerige zaterdagmiddag. Zo'n middag waarbij de helft van ons gezin op de bank hing, lamlendig door de rondzwevende virussen. Ik besloot om met mijn vierjarige cakejes te gaan bakken. Alleen, zij houdt niet zo van cakejes (ongelooflijk maar waar). Wel vindt ze het geweldig leuk om te bakken. Ik besloot kaboutercakejes te maken met haar, met het recept van madeleines. Lekker luchtig, niet al te zoet en een kleine hap, zodat ook zij haar baksels zelf lekker vond. Deze kleine madeleines blijven zeker drie dagen goed in een trommel. Met dit recept bak je er ongeveer 30, een mooie hoeveelheid voor een weekeinde dus.










Nodig
  • minimuffinbakvorm
  • 170 gram ongezouten boter
  • 100 gram bloem
  • 4 grote eieren
  • 135 gram suiker
  • 1 el citroenrasp
  • scheutje vanille-extract of het merg van een vanillepeul

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Smelt in een steelpannetje de boter (op laag vuur, niet laten verbranden!). Laat afkoelen.
  3. Klop de eieren op maximale stand luchtig, totdat het mengsel ongeveer drie keer zo groot is geworden.
  4. Voeg dan beetje voor beetje de suiker toe en blijf kloppen. Let erop, dat je de suiker niet ineens toevoegt, want dan ben je de luchtigheid kwijt. Klop nog ongeveer 2 minuten door.
  5. Spatel voorzichtig de citroenrasp en vanillemerg/extract door het mengsel.
  6. Vouw dan voorzichtig de bloem door het mengsel. Niet teveel roeren, anders ben je de luchtigheid kwijt.
  7. Vouw als laatste de boter voorzichtig door het mengsel.
  8. Vet de bakvorm in en vul de vormpjes met het deegmengsel. Ik heb de vormpjes tot aan de rand gevuld, echt veel rijzen doet het namelijk niet.
  9. Ongeveer 12 minuten bakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten