17 maart 2013

chocoladeijs met tuiles

Op zaterdag is het in huize De Roij toetjesdag. Dat betekent dat er een speciaal toetje op het menu komt, al dan niet zelf gemaakt. De rest van de week is het fruit of vla en yoghurt. Maar op zaterdag dus iets speciaals. Mijn dochter van vijf kwam er laatst achter dat we een ijsmachine hebben. Die hadden we al langer, maar het element neemt nogal wat ruimte in beslag in de vriezer. Om die reden stond het element in een doos en dus werd hij niet gebruikt. Maar goed, sinds een tijdje heb ik zo'n grote Amerikaanse koel/vriescombinatie en ruimte te over in de vriezer. Zo kwam het element weer in de vriezer en zo zag mijn dochter de kom. Ze wilde weten hoe hij werkt en dat was de reden dat we gisteren samen chocoladeijs maakten. Je kunt dit ijs ook zonder ijsmachine maken. Giet dan het afgekoelde mengsel in een brede diepvriesbak en roer het regelmatig even met een vork door (dat voorkomt de vorming van ijskristallen). Let erop dat voordat je de ijsmachine gebruikt, of voordat je de bak in de vriezer zet (bij gebrek aan een ijsmachine) dat het mengsel echt afgekoeld is. Dat levert het beste resultaat op.

De tuiles zijn ook makkelijk te maken, maar je moet er wel geduldig voor zijn. Ik bakte steeds vier cirkels tegelijk. Na het bakken moet je die cirkels direct vormen. Dat leverde mij vier zere vingers op, ik pakte steeds het bakblik vast. Na de tweede serie had ik er wat handigheid in gekregen: direct na het bakken kun je de rondjes van het bakpapier trekken door simpelweg het bakpapier weg te trekken in plaats van de rondjes. Leg het rondje meteen in een vorm (ik gebruikte een beker), druk het in een vorm en je kunt het er meteen weer uithalen. Als de nog niet gevormde rondjes teveel afgekoeld zijn, dan kun je ze niet meer vormen. Leg ze dan een half minuutje in de oven en je kunt weer aan de gang. Je kunt ook de rondjes om de deegroller vormen, dan krijg je van die halfronde koekjes. Mocht je daar geen zin in hebben, dan kun je natuurlijk ook alleen rondjes bakken en die als koekje bij het ijs geven. Dat gaat in ieder geval een stuk sneller.

Om de rondjes te maken heb ik een ring van een weckpot gebruikt. Een beetje deeg met een mes dun uitsmeren (echt dun, dat is het lekkerste). Baktijd is ongeveer 6 minuten of tot de koekjes bruin zijn.





Nodig voor het ijs
  • 500 ml melk
  • 200 ml slagroom
  • 4 eidooiers
  • 150 gram suiker
  • 200 gram chocolade

Bereiding ijs
  1. Verwarm in een pan met een dikke bodem de melk. Let op, dat de melk niet gaat koken.
  2. Roer in een andere kom de eigelen los met de suiker en schenk de slagroom erbij. Goed doorroeren.
  3. Als de melk warm is, voeg deze dan bij het eimengsel.
  4. Schenk alles terug in de pan en verwarm door. Het mag niet gaan koken, maar het moet wel iets indikken. Blijf roeren, vooral ook over de bodem van de pan.
  5. Smelt ondertussen de chocolade au bain marie.
  6. Als het mengsel dik genoeg is, haal het dan van het vuur en roer de gesmolten chocolade erdoorheen.
  7. Laat helemaal afkoelen.
  8. Doe het dan in de ijsmachine en draai er ijs van. Ik zet het altijd nog even in de vriezer zodat het ijs echt bevroren is.
  9. Als je geen ijsmachine gebruikt, schenk het afgekoelde mengsel dan in een brede diepvriesbak en zet het in de vriezer. Roer het ieder uur even goed door met een vork. Na ongeveer 4 uur is het klaar.

Nodig (voor de tuiles, je krijgt er ongeveer 12)
  • 2 eiwitten
  • 100 gram poedersuiker
  • 60 gram gesmolten boter
  • rasp van 1 citroen
  • 60 gram bloem
  • snuf zout

Bereiding tuiles
  1. Klop de eiwitten met een garde goed los en schuimig.
  2. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en blijf goed kloppen.
  3. Dan de gesmolten boter erdoorheen en weer goed roeren.
  4. Voeg de rasp van de citroen erdoorheen.
  5. Klop als laatste de bloem en het zout door het mengsel.
  6. Zet het deeg afgedekt ongeveer een half uur in de koelkast.
  7. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  8. Smeer het deeg in de gewenste vorm op een met bakpapier beklede bakplaat. Ik vormde rondjes met behulp van de ring van een weckpot. Zorg dat het echt dun wordt uitgesmeerd.
  9. Bak in 6 minuten gaar en bruin.
  10. Zodra de tuiles uit de oven komen, direct vormen in de gewenste vorm. Trek het bakpapier van de koekjes af in plaats van de koekjes van het bakpapier.
  11. De koekjes hebben maar heel even nodig om in vorm te komen. Ik gebruikte twee bekers en zodra ik het tweede koekje in de beker had gevormd was de eerste al hard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten