17 maart 2013

Parmezaanknoflookbroodjes

Al 'bladerend' door allerlei internetsites vol recepten trof ik een leuk blog aan: foodwishes.com. Op dit blog staat het recept voor deze parmezaanbroodjes. Omdat er soep op ons menu stond, leek het me een prima idee om deze broodjes te bakken. En inderdaad, dat was het. Een goed idee. De smaak van de broodjes is heerlijk. Krokant aan de buitenkant, zacht aan de binnenkant. Gekruid door de knoflook en kruiden, hartig door de kaas.
Het deeg is een zogeheten no-kneadbread. Geen gekneed, maar gewoon alle ingrediënten in een kom. Roeren met een houten lepel en daarna laten rijzen. Daarna uitrollen, voorzien van de smaakmakers, oprollen, in stukjes snijden en hup, de oven in. De baktijd is ongeveer 20 minuten. Niet te lang bakken, want anders worden de broodjes erg droog van binnen. En het is nu juist net de charme om ze zacht van binnen te hebben. In het recept wordt verse Italiaanse peterselie gebruikt. Maar ja, die had ik niet in huis. Ik heb dan ook gewoon gedroogde Italiaanse kruiden gebruikt, dat gaat ook. Ik moet zeggen, de broodjes zijn vrij machtig. Ik had er aan eentje genoeg. Wat over is gebleven, is de vriezer ingegaan. Onderstaand recept leverde zo ongeveer 10 broodjes op.

Nodig:
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 200 ml warm water
  • schepje suiker
  • 50 gram bloem
  • 250 gram bloem
  • 1/2 tl zout
  • 1 el olijfolie
  • 1 ei
  • geraspte parmezaanse kaas, ongeveer 3 handen vol
  • 5 teentjes knoflook
  • 50 gram gesmolten boter
  • 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • peper
  • paprikapoeder
  • restje parmezaanse kaas

Bereiding
  1. Voeg de gist, warm water en 50 gram bloem bij elkaar, roer goed door en zet het ongeveer een kwartiertje weg op een warme plaats.
  2. Roer de olijfolie, zout en het ei door het mengsel.
  3. Voeg de rest van de bloem toe en roer met een houten pollepel de bloem door het mengsel. Je krijgt uiteindelijk een flink plakkende bol, die niet meer aan de randen van de kom blijft plakken. Zet afgedekt ongeveer anderhalf uur (totdat het deeg verdubbeld is) te rijzen op een warme plek.
  4. Duw met een pollepel alle lucht uit het deeg en stort het deeg op je met bloem bestoven werkblad. Het deeg is nog redelijk soepel, bijna vloeibaar.
  5. Bestuif het deeg met wat bloem en vorm er met je vingers een rechthoek van. Daarna nog even met een deegroller het deeg uitrollen, totdat het ongeveer een cm dik is.
  6. Pers de knoflook uit en meng het met de gesmolten boter. Smeer het deeg hiermee in.
  7. Strooi de parmezaanse kaas erover en kruid dan met de peper en paprikapoeder en de gedroogde kruiden.
  8. Rol het deeg op. Niet te los en niet te vast.
  9. Snij de rol doormidden, snij de uiteinden eraf en verdeel de rest van de twee stukken in vier of vijf stukjes (net hoe het uitpakt).
  10. Zet de gesneden stukjes met het snijvlak op een bakplaat. Knip met een schaar de bovenkant van de broodjes even in, zodat de broodjes tijdens het bakken aan de bovenkant helemaal open gaan.
  11. Smeer nog wat gesmolten boter of olijfolie op de bovenkant van de broodjes en strooi er nog wat parmezaan overheen.
  12. Laat de broodjes nog een kwartiertje afgedekt rijzen op een warme plaats. Verwarm ondertussen je oven voor op ongeveer 170 graden.
  13. Bak in ongeveer 20 minuten. Laat de gebakken broodjes op een rek afkoelen.


Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten