22 maart 2013

Kip in Cha Shiu saus met knoflookrijst


Een paar jaar geleden kreeg ik wat oude kookboeken van mijn moeder. Zij ging haar keuken verbouwen en moest ruimte hebben in de kasten. Ik hou van koken en van neuzen in boeken. Alleen, met vier kinderen in een gewoon huis heb ook ik de ruimte hard nodig. Om die reden hebben we een paar jaar geleden de boeken op zolder gelegd. Eerst op een keurig stapeltje net naast de trap. Dit in het kader: dat komt binnenkort wel op de juiste plek. Maar ja, toen werd het stapeltje zoetjesaan steeds een beetje opgeschoven. En opgeschoven en opgeschoven. Een jaar of drie geleden besloten we de zolder te verbouwen tot slaapkamer. De zolder moest dus opgeruimd en leeg. En zo belandde het stapeltje keurig achter het schot. Het schot met spullen die we snel moeten kunnen pakken. Tja. Niet dus. Een paar maanden geleden dacht ik ineens aan die oude kookboeken. Tegenwoordig speur ik het internet af naar goede recepten en ideeën, maar gewoon eens bladeren in een kookboek is toch wel zo leuk. Je krijgt er een beetje een retrogevoel bij. De boeken werden tevoorschijn gehaald en ik kon aan mijn bladerzucht toegeven. En daar waren ze: de drie kleine chinese kookboeken met tal van recepten! Tijd om eens uit te proberen. Het is wel zaak om te zorgen dat de boeken niet weer achter het schot belanden, ze liggen al gevaarlijk op een stapeltje richting de trap.

Op het menu stond kip in cha shiu saus. Ik dacht dat dat prima te combineren was met gekruide rijst. In dit geval knoflookrijst. Twee lekkere smaakvolle gerechten, net weer even anders dan standaard. Let wel op de tijd: de kip moet zeker een uur marineren.

Shaoxing is Chinese rijstwijn. Je kunt het bij de toko kopen. Het geeft een lekkere smaak aan gerechten. Mocht je geen Shaoxing hebben, dan kun je ook gewone droge sherry als alternatief gebruiken.


Nodig voor de kip (vier personen)
  • 3 kipfilets, in blokjes
  • 4 plakjes verse gember
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • Shaoxing (of sherry)
  • 2,5 dl kippenbouillon
  • 3 el hoisinsaus
  • sojasaus
  • sesamolie
  • olie
  • maïzena
  • suiker

Bereiding
  1. Breng in een wok water aan de kook en blancheer hierin de kipblokjes ongeveer 2 minuten. Haal ze met een schuimspaan uit het water en spoel direct af met koud water. Dep de kip droog.
  2. Hak de gember fijn. Maak een mengsel van 3 el Shaoxing (of sherry), 1 tl maïzena en 2 tl gehakte gember. Leg de kip hierin en laat een half uur marineren.
  3. Hak de knoflook en de sjalotjes fijn en meng met de rest van de gember. Meng de helft hiervan met 3 el hoisinsaus, 1 tl sojasaus, 1 tl sesamolie, 2 el suiker en 3 el Shaoxing (of sherry).
  4. Voeg ongeveer 1/3 van dit mengsel bij de kipmarinade en laat weer een half uur marineren.
  5. Dep na dat halve uur de kip droog. Verwarm 2 el olie in een koekenpan-met-deksel en bak het overgebleven gembermengsel tot het gaat geuren. Bak de kip op niet te hoog vuur totdat de kip rondom bruin is.
  6. Voeg 2,5 dl kippenbouillon, de marinade en de rest van de saus toe en laat dit 10 minuten sudderen. Zet het vuur hoger en laat inkoken. In het begin is het vrij nat, maar je zult zien dat de saus al snel zal inkoken.

Nodig voor de knoflookrijst (vier personen)
  • 200 gram ongekookte rijst (ik gebruik altijd zilvervliesrijst)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 plakje verse gember
  • Shaoxing (of sherry)
  • olie
  • 5 dl kippenbouillon

Bereiding
  1. Was eventueel de rijst.
  2. Hak de gember en knoflook fijn.
  3. Verwarm op middelhoog vuur 2 el olie en bak de gember en knoflook tot het geurt.
  4. Doe de rijst en 2 tl Shaoxing (of sherry) erbij en bak al roerend een minuut.
  5. Giet er de bouillon bij en breng aan de kook. Roer de rijst een keer om en zet het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat de rijst in ongeveer 20 minuten gaar koken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten