24 maart 2013

Ottolenghi's pompoentaart met wortel en geitenkaas

Ik schreef het al: dit weekeinde is het bijzonder koud voor de tijd van het jaar. Een goede reden om binnen te blijven en wat lekkere dingen te maken in de keuken. Collega Arman riep al langer over kookboeken van Ottolenghi. Ook riep hij dat hij graag wat meer vegetarische gerechten op dit blog wilde zien. Welnu, een mooie gelegenheid om het een met het ander te combineren. Ottolenghi heeft namelijk nogal wat vegetarische gerechten op zijn naam staan. Een ervan is de pompoentaart met wortel en geitenkaas. Man man man, wat lekker! Het maken van de taart kost je een dag. Niet dat je de hele dag ermee bezig bent. Maar het deeg moet een paar uur in de koelkast rusten, de pompoen wordt in de oven geroosterd en moet daarna afkoelen, de wortelrelish maak je in ongeveer een half uur, als je de taartvorm hebt bekleed met deeg gaat die weer een half uur de koelkast in, het blind bakken van de taart duurt een half uur en dan moet je nog de taart in zijn geheel in de oven bakken. Al met al een baksel dat je makkelijk kunt maken (het is echt niet moeilijk), maar waarvoor je wel thuis moet zijn. Op internet komt dit recept vaker voor. Soms in de vorm van een taart en soms in de vorm van kleine eenpersoonstaartjes. Ik ben voor de variant van grote taart gegaan. Mocht je dit recept gaan maken, lees dan eerst even door hoe je alles moet bereiden. Ik beloof het je: het is het waard! Want wat is deze hartige taart lekker. Een bijzondere combinatie van smaken. Gelukkig heb ik nog een stukkie over, dat wordt mijn lunch voor morgen.


Nodig voor het deeg
  • 230 gram bloem
  • 1/2 tl zout
  • 25 gram maanzaad
  • 110 gram koude boter, in stukjes
  • 4-5 el melk

Nodig voor de vulling
  • 500 g pompoen vruchtvlees (zonder schil en pitjes), in blokjes van 2 cm
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl mosterdzaad
  • 180 g grof geraspte wortel
  • 35 g kristalsuiker
  • 2 el witte wijnazijn
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 30 g gesmolten roomboter
  • 1 eidooier
  • 120 ml slagroom
  • 20 g bieslook, klein geknipt
  • 40 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 150 g zachte geitenkaas
  • peper
  • springvorm of quichevorm van 24cm doorsnee

Bereiding
  1. Maak eerst het deeg door de bloem te vermengen met het zout en maanzaad en dan met je hand de blokjes koude boter erdoorheen 'vegen', totdat je een soort kruimeldeeg krijgt. Voeg de melk toe en kneed tot een deeg. Maak het deeg plat (dan rolt het straks makkelijker uit) en leg een paar uur in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  3. Doe de pompoenstukjes in een ovenschaal en meng met 1 el olijfolie, wat zout en flink wat peper. Bak de pompoen in ongeveer een kwartier gaar. Laat afkoelen.
  4. Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan en rooster de mosterdzaadjes. Voeg, zodra de mosterdzaadjes gaan springen, de wortelrasp toe en bak op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten.
  5. Voeg dan de sinaasappelsap, azijn en suiker toe en breng aan de kook. Zodra het kookt, vuur lager zetten en in ongeveer 20 minuten het vocht helemaal laten verdampen. Roer regelmatig door. Laat de relish afkoelen. 
  6. Haal het deeg uit de koelkast en rol er met de deegroller een lap van ongeveer 3-4 mm dik. Vet de bakvorm in en leg de lap deeg erin. Zorg dat de randen goed vast zitten. Snij overtollige randjes deeg weg. Zet de vorm een half uur in de koelkast.
  7. Haal de bakvorm uit de koelkast en bak deze in een kwartier blind af (ik heb een laagje bakpapier op de bodem gelegd en daarop een kleiner formaat springvorm. Je kunt ook de taart vullen met blindbakmateriaal). Haal na dat kwartier de steunvulling eruit en bak nog een minuut of 10 verder, totdat de korst goudbruin is. Laat de taart afkoelen.
  8. Klop in de tussentijd de slagroom met de eidooier stijf. Voeg de bieslook, geraspte parmezaan en flink wat peper toe. Zet tot gebruik in de koelkast.
  9. Verdeel de wortelrelish over de bodem van de taart. Voeg dan de pompoenblokjes toe. Verkruimel de geitenkaas eroverheen en doe als laatste het slagroommengsel bovenop. Zorg dat alles bedekt is. Bak de taart in ongeveer 15 minuten af. Laat de taart na het bakken even staan. Doordat je de taart laat afkoelen zullen de geitenkaas en slagroom weer wat stollen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten