3 maart 2013

Peren-gorgonzolasoep op een ludieke manier

Ik schreef al eerder over het jaarlijkse kerstavonddiner, waarbij de gasten allemaal een voorgerecht maken. Het is steeds meer een sport aan het worden om iets te bedenken, dat niet standaard is. Zo trof ik een aantal jaren geleden in het tijdschrift Seasons een recept aan van een perengorgonzolasoepje, dat je presenteert in een uitgeholde peer. Kijk, dat is iets dat niet standaard is. Er stond ook een overheerlijk recept in van porcinisoepje in een kommetje van parmaham, maar daarover schrijf ik een andere keer.

Je kunt de soep ook in een kommetje presenteren, maar juist die uitgeholde peer maakt er een feestje van. Onderstaande hoeveelheid is voldoende voor zes personen, maar wel in de lijn van een klein voorgerecht. Wil je echt per persoon een grote kom soep, verdubbel dan de hoeveelheden.




Nodig
  • 6 rijpe peren (breed van onderen, in verband met het uithollen)
  • 450 ml kippenbouillon
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 stengels bleekselderij, in stukjes (bewaar het groen voor de garnering)
  • 75 gram gorgonzola (pittige variant)
  • peper

Bereiding
  1. Snij van de peren het kapje af. Als de peren niet kunnen blijven staan, snij dan een heel dun schijfje van de onderkant af. Bewaar wat van het vruchtvlees en snij dit heel klein.
  2. Fruit de knoflook en ui op laag vuur aan en voeg de bleekselderij toe. Bak een minuutje mee.
  3. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 12 minuten doorkoken op laag vuur.
  4. Pureer de soep helemaal glad.
  5. Voeg de gorgonzola toe en roer totdat alle kaas is gesmolten. Voeg dan de kleingesneden peer toe en breng op smaak met wat peper.
  6. Verwarm de uitgeholde peren ongeveer een minuut in de magnetron, zodat de kou eraf is.
  7. Vul de peren met de soep en garneer met wat groen van de overgebleven bleekselderij. Meteen serveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten