18 juni 2013

Gevulde broodjes met gegrilde groenten

Af en toe vind ik het lekker om gewoon soep met brood te eten. En dan niet een gewone boterham, maar een lekker broodje erbij. Al bladerend in het kookboek "De Italiaanse bakker thuis" van Gino d'Acampo kwam ik dit recept tegen. Broodjes gevuld met gegrilde groenten en ricotta. Uit het recept kwamen acht grote broodjes. Omdat het nogal machtige broodjes zijn, hield ik aardig wat broodjes over. Die zijn in de vriezer beland. Ideaal, bleek later. Want je kunt ze bevroren en al in de oven gooien, een minuut of twintig verwarmen (180 graden) et voilá, weer een lekker broodje. Lekker snel dus, zeker voor een doordeweekse soepdag.

Inmiddels heb ik deze broodjes vaker gemaakt en dan met een andere vulling. Het basisprincipe is eenvoudig: een brooddeeg, dat je na de eerste rijs in een rechthoek vormt en voorziet met allerlei lekkers. Dat rol je op, snij je in plakken en die bak je (na nog een keer rijzen) af in de oven. Een vulling met Parmezaanse kaas, pijnboompitten en Coburger ham is ook lekker, kan ik je verzekeren. Of pancetta met een goede pittige gorgonzola en wat rucola en rode ui, ook een aanrader. Ach, alles is mogelijk, je kiest maar lekker zelf. Dit is in ieder geval het recept met de gegrilde groenten en ricotta:


Nodig (voor acht broodjes)
  • 500 gram bloem
  • 1 tl zout
  • 7 gram instantgist
  • 350 ml lauwwarm water
  • olijfolie
  • 1 middelgrote aubergine
  • 1 middelgrote courgette
  • 1 rode ui
  • 1 gele paprika
  • 4 el olijfolie
  • 1 el tijmblaadjes
  • 250 gram ricotta
  • peper naar smaak
Bereiding
  1. Verwarm de oven tot 200 graden.
  2. Vermeng de bloem met zout en gist in een kom, voeg het water toe en kneed er een soepel deeg van. Maak een bal van het deeg en bestrijk met wat olijfolie. Zet afgedekt op een warme plaats een uur te rijzen.
  3. Snij de aubergine, courgette, ui en paprika in kleine blokjes (ongeveer een cm doorsnee) en verdeel ze in een grote ovenschaal. Voeg de olijfolie, tijm en peper toe en hussel alles goed door elkaar. Rooster de groenten 25 minuten in de oven. Schep halverwege alles een keer om. Laat na het roosteren de groenten afkoelen.
  4. Schud de afgekoelde groenten in een schaal en meng met de ricotta. Zet even opzij.
  5. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik.
  6. Verdeel het groentenmengsel over de lap deeg, maar laat de randjes vrij. Rol op vanaf de brede kant.
  7. Snij de rol in acht stukken en plaats deze stukken op de zijkant op een bakblik. Dek af en laat op een warme plaats nog een half uur rijzen.
  8. Bak daarna de broodjes in 18-20 minuten mooi bruin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten