17 juni 2013

Pasteitjes met lamsgehakt

Pasteitjes zijn fijne gerechten voor een tafel vol hapjes. Ik maak de laatste tijd vaak mezze: allemaal Mediterraanse hapjes. En omdat ik dan vaak niet kan kiezen uit de vele recepten, maak ik meestal teveel. Niet dat dat nou een probleem is, want de volgende dag moet er weer gegeten worden. Deze pasteitjes zijn prima op te warmen. Versier de pasteitjes naar believen: wit sesamzaad, zwart sesamzaad, maanzaad, allemaal te combineren met de lamsvulling.

Het recept voor de vulling komt uit het boek "Jeruzalem" van Ottolenghi. Laat je niet afschrikken door de lijst van ingrediënten.





Nodig
  • deeg voor pasteitjes
  • 250 gram lamsgehakt
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 middelgrote tomaten, in hele kleine blokjes gesneden
  • 3 el lichte tahinpasta
  • snuf zout
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemalen piment
  • 1/8 tl cayennepeper
  • 25 gram bladpeterselie, fijngesneden
  • 1 el citroensap
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 1 el sumak
  • 25 gram pijnboompitjes

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Maak het deeg klaar.
  3. Meng in een kom alle overige ingrediënten behalve de pijnboompitjes door elkaar. Bak dit in een koekenpan kort aan, zodat het gehakt gaar is.
  4. Rol het deeg dun uit.
  5. Vorm een pasteitje (met een vorm of door een cirkel van 8 cm uit het deeg te drukken) en vul deze met wat gehaktmengsel. Voeg wat pijnboompitten toe en sluit het pasteitje.
  6. Leg het pasteitje op een met bakpapier beklede bakplaat en herhaal dit, totdat het gehaktmengsel of het deeg op is.
  7. Bestrijk de pasteitjes met wat olijfolie en bestrooi als je wilt met wat sesamzaad of maanzaad.
  8. Bak in ongeveer 15 minuten goudbruin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten