26 november 2012

Oosterse tomatensoep

Tomaat, zelden een meer veelzijdige groente gezien. Of is het fruit? Dat is een discussie die al ver in de negentiende eeuw gevoerd werd. Mijn idee is, dat het biologisch gezien een fruitsoort is, die echter gezien wordt als groente. De reden was een van economische aard: Ergens eind negentiende eeuw besloot een gerechtshof in de Verenigde Staten dat tomaat als groente moet worden gezien. Achterliggende reden was, dat indertijd het belastingtarief dat in de Verenigde Staten voor groente gold, hoger was dan voor fruit. Maar ja, een andere benaming voor de tomaat is pomme d'amour, liefdesappel, en in het Italiaans verbasterd tot pommodori. Dan kunnen die Amerikanen wel eigenwijs zijn, maar ik heb nog niet eerder een appel als groente door het leven zien gaan.

De smaak van een tomaat is sterk afhankelijk van de afkomst. Nu heb ik de mazzel dat ik uit een tomatentuindersfamilie kom. Regelmatig krijg ik een "kissie tomaten" van erg goede kwaliteit. Vol smaak. Niet te vergelijken met de tomaat, zoals je in supermarkten tegenkomt en die meer waterig is dan smaakvol. Alternatieve koopplaats is de biologische markt of een groenteboerderij. Er is er vast wel een bij jou in de buurt. Echt, het loont om iets verder te rijden dan de supermarkt. Afijn, ik wijk af. Laat ik snel het recept van de Oosterse tomatensoep vermelden:

18 november 2012

Speculaasbrokken

Op het moment dat ik dit bericht schrijf, is het de dag van de intocht van Sinterklaas. Een mooie aanleiding voor het bakken van pepernoten en speculaasbrokken. Wat geurde het vandaag heerlijk in huis! De pepernoten zet ik er een ander keer op, voor nu het recept van de speculaasbrokken. Het recept van de speculaaskruiden staat ook op dit blog. Onderstaande hoeveelheden leveren twee brokken op, of een grote als je dat liever hebt. Vanwege mijn kritische dochter, die geen nootjes blieft, heb ik voor de easy way gekozen. Over een koek moet je immers geen ruzie krijgen. Vandaar de twee varianten.




17 november 2012

Speculaaskruiden

Wat het recept is voor speculaaskruiden is niet te zeggen. Een korte speurtocht op het internet levert al tientallen recepten op. De een met foelie, de ander met witte peper, de volgende met beide. En zo verder. Zo zie je maar: smaken verschillen en over smaak valt niet te twisten. Ik heb mijn eigen voorkeur voor de samenstelling van speculaaskruiden. Onderstaand recept levert een aardige hoeveelheid op. Ik gebruik wat ik nodig heb en de rest bewaar ik in een afsluitbaar potje. De kruiden gaan voornamelijk in baksels, maar ik gebruik het ook regelmatig in gerechten als stoofschotels, lamsgehakt en mexicaanse gerechten. In dat geval volstaat een snufje.




Currykip met pinda's


Ooit trof ik op internet een recept aan, dat de basis is geweest voor dit eigen recept. Het is even wat werk, maar dan heb je ook wat. Voor een extra rijke smaak voeg ik meestal de oosterse kleine aubergine toe (eggplant, zie foto). Maar het gerecht smaakt ook prima zonder. Djeroekblaadjes zijn te koop bij de Toko. De blaadjes geven een verfijnde citroensmaak af. Ik koop eens in de zoveel tijd een zak en bewaar de blaadjes in de vriezer. Ontdooien is niet nodig. Gebruik: in currygerechten en soepen.

Voor ons een ideaal gerecht, dat vaak in het weekeinde gemaakt wordt, om vervolgens ergens in de volgende week snel opgewarmd en opgegeten te worden. Invriezen kan ook. Voeg dan bij het opwarmen van de ontdooide hoeveelheid wat water toe om het gerecht weer wat smeuiiger te krijgen. Wij eten het met rijst en soms wat cassavekroepoek.

16 november 2012

Versgemaakte pesto

Een waarschuwing is op zijn plaats: als je eenmaal zelf pesto maakt en het ook nog opeet, ben je verkocht. Versgemaakte pesto is namelijk veel te lekker. Toch wil ik je mijn recept niet onthouden. Ik gebruik een neutraal smakende olijfolie. Pesto kun je prima een week of twee in de koelkast bewaren. Om uitdrogen te voorkomen kun je een klein beetje olijfolie als 'deksel' maken. Wij eten de pesto op een stukje brood, in snelle wraps (met gerookte kip bijvoorbeeld), in gerechten met kip en pasta, eindeloos mee te varieren dus.






Pannenkoeken



Zelf pannenkoeken bakken is ook een feest voor kinderen. Ik vind het onbegrijpelijk dat er in de schappen van de supermarkten zoveel kant-en-klare mixen voor pannenkoekbeslag staan. Kennelijk is er een markt voor. Maar mensen,, waaruit bestaat pannenkoekbeslag nou helemaal? Daar is geen dure mix voor nodig. Zeker niet als je bij die mix nog eens bijvoorbeeld melk moet toevoegen. Hou het eenvoudig en hou het goedkoop, is mijn devies. De onderstaande hoeveelheid is voldoende voor ongeveer 14 dunne pannenkoeken, formaat standaard koekenpan.

Marck's appeltaart



In de herfst ruikt ons huis regelmatig naar een verse appeltaart. Eigenlijk ook in de rest van het jaar, maar in de herfst net even wat vaker. Het is appeltijd. Samen appeltaart bakken is bovendien in ons gezin een gezellig tijdverdrijf. Wat kun je je hierbij voorstellen? Welnu: vier kinderen die héél behulpzaam zijn, zodra ze in de gaten hebben dat er een deeg gemaakt is. Op de een of andere manier blijven ze maar ronddrentelen. Op zoek naar dat ene stukje overgebleven deeg. Ach, ik kan me dat heel goed voorstellen. Ik vond deeg vroeger (ahum, nu nog steeds) ook heel erg lekker. De kinderen helpen mee met het schillen van de appels, in stukjes snijden en voorzien van wat suiker en kaneel. Het onderstaande recept levert een redelijk grote appeltaart op, doorsnede 24cm. Met voldoende deeg om er ook nog wat van te snoepen en van het eventuele restant wat snelle zandkoekjes te bakken.


15 november 2012

gepaneerde scholletjes





Mijn oma maakte als de beste scholletjes klaar. Zo goed, dat ik het haar niet na kan doen. Vandaar mijn eigen twist, met een knipoog naar oma. De voorbereiding vergt even wat tijd, maar daar staat een vrij korte baktijd tegenover. Door in plaats van paneermeel een fijngemalen afbakbroodje te gebruiken, krijg je een lekkere krokante korst, die toch ook nog een bite heeft. Uiteraard kun je ook bij dit recept de kruiden zelf kiezen. Op de een of andere manier vindt mijn kritische vierjarige deze scholletjes wel heel erg lekker, vanwege de massalakruiden. Vreemd, want echt gekruid eten lust ze niet. Deze scholletjes dus wel, al blijft het raar dat ze, iedere keer als we dit eten, blij uitroept: "Ha, lekker, kip"!

kruidige ontbijtkoek



Zelf ontbijtkoek maken is iets dat erg makkelijk is en zoveel meer smaak geeft dan de fabriekskoeken. Kun je een cake bakken, dan kun je ook een ontbijtkoek maken. Ik heb roggemeel gebruikt. Dat geeft een wat grovere structuur. Maar de ontbijtkoek kan ook prima met alleen bloem gemaakt worden, zolang de hoeveelheid maar 500 gram is. Over smaak valt niet te twisten, dus enige eigen inbreng in de kruiden is mogelijk. Je kunt variëren met de kruiden, meer of minder, andere etc. Je kunt ook gewoon twee el koek-speculaaskruiden nemen. Die kruiden zijn overigens ook makkelijk zelf te maken.
Daarover een andere keer. Nu eerst de ontbijtkoek:

pompoensoep met een oosterse twist

Niets heerlijker dan een enorme pan soep maken en deze zowel vers opeten als in gedeelten invriezen. In deze periode wemelt het van de pompoenen. Een grote favoriet bij mij. Voordeel van pompoenen is, dat ze lekker lang houdbaar zijn. Je kunt er bovendien eindeloos mee variëren. Vaak hoor je dat een pompoen weliswaar lekker smaakt, maar dat het een behoorlijke klus is om de pompoen te schillen. Vrees niet: als je een goede pompoen hebt, dan kun je de schil er gewoon op laten zitten. Snij de pompoen open, verwijder de draden en de pitten en snij dan de rest in stukken, met schil en al. Die schil wordt helemaal zacht tijdens het koken. Omdat ik de soep pureer, zie je de schil ook niet meer. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?