Ik eet graag versgebakken brood. Alleen, het nadeel is dat het deeg meestal meer dan een uur moet rijzen. En daar heb ik in de ochtend geen zin in. Vandaar dat ik de laatste tijd andere soorten brood maak. Gekruide broden, borrelbroden, broden-voor-bij-de-soep, dat werk. Dit keer heb ik een Siciliaans brood gemaakt. Maar dan wel met knoflook en Italiaanse kruiden erdoorheen. En een ander bloemmengsel. Eigenlijk is het recept dus helemaal aangepast. De sesamzaadjes eroverheen zijn lekker. Maar omdat niet al mijn kinderen van sesamzaadjes houden, heb ik de helft van het brood zonder gebakken.
DE SMAAK TE PAKKEN Wat te doen als je van koken houdt, voorstander bent van verse ingrediënten, wars bent van kant-en-klaar en pakjes en zakjes, je je dierbaren wilt voorzien van lekker eten en vier kritische kinderen hebt? Juist: zelf aan de slag gaan. Ik kook met en voor de liefde. Ik betrek mijn kinderen veel bij het koken en laat ze zelf ervaren en proeven. Ook mijn meest kritische vierjarige. Afijn, veel plezier met lezen en zeker ook met koken!
27 januari 2013
Knolselderij pastinaak karwijsoep
Een hele mond vol, de titel. Doordat het nu winter is en ik graag met seizoensgroenten kook, lag mijn groentela vol met pastinaken en een knolselderij.Ik heb ook nog steeds een enorme pot met karwijzaadjes. Dat kwam zo: een hele tijd terug had ik een eetlepel karwijzaadjes nodig. Alleen, de toko waar ik altijd kruiden koop, had alleen een grote zak karwijzaadjes. Welja, dacht ik, die komen wel op. Nou, dat valt nog tegen. Ik kook geregeld met karwijzaadjes, kom de meest onverwachte en verrassende recepten tegen, maar het lijkt alsof die pot een dubbele bodem heeft. Vandaar dat ik de zaadjes te pas en te onpas in gerechten verwerk. Dit keer was het de kunst, om een soep te maken met karwijzaadjes. Op voorhand wist ik niet of het een succes zou zijn. Getuige het feit dat ik het recept hier neer zet, mag worden aangenomen dat het wel zeker een lekkere smaak geeft aan de soep.
Ik dacht een aardige pan soep te kunnen halen uit de ingrediënten, maar inmiddels hebben we met zijn vieren soep gegeten en heb ik nog twee van die diepvriesbakken vol in de vriezer kunnen zetten. Al met al genoeg voor pak hem beet 9 personen dus. Ik had nog een pot paddenstoelenfond staan, die ik in dit recept heb verwerkt. Maar je kunt uiteraard ook gewoon bouillon gebruiken.
Ik dacht een aardige pan soep te kunnen halen uit de ingrediënten, maar inmiddels hebben we met zijn vieren soep gegeten en heb ik nog twee van die diepvriesbakken vol in de vriezer kunnen zetten. Al met al genoeg voor pak hem beet 9 personen dus. Ik had nog een pot paddenstoelenfond staan, die ik in dit recept heb verwerkt. Maar je kunt uiteraard ook gewoon bouillon gebruiken.
Madeleines, maar dan anders
Gisteren was het zo'n druilerige zaterdagmiddag. Zo'n middag waarbij de helft van ons gezin op de bank hing, lamlendig door de rondzwevende virussen. Ik besloot om met mijn vierjarige cakejes te gaan bakken. Alleen, zij houdt niet zo van cakejes (ongelooflijk maar waar). Wel vindt ze het geweldig leuk om te bakken. Ik besloot kaboutercakejes te maken met haar, met het recept van madeleines. Lekker luchtig, niet al te zoet en een kleine hap, zodat ook zij haar baksels zelf lekker vond. Deze kleine madeleines blijven zeker drie dagen goed in een trommel. Met dit recept bak je er ongeveer 30, een mooie hoeveelheid voor een weekeinde dus.
Pepernotentiramisu
Bij het opruimen van de keukenkasten troffen we nog een volle zak pepernoten aan. Daar moest een feesttoetje van gemaakt kunnen worden. Man maakte dan ook dit weekeinde een pepernotentiramisu. Eenvoudig en lekker. Makkelijk ook om dit door een kind te laten maken. Let er wel op dat de tiramisu een uur of vier moet opstijven in de koelkast. De hoeveelheid is voor ongeveer vier personen (of twee personen en vier kleine personen).
20 januari 2013
Kaneelbroodjes met of zonder glazuur
Dit recept kwam ik via, via, via, via verschillende sites al enige tijd geleden tegen. Het leek me lekker, maar telkens als ik eraan dacht om het te gaan maken, was het al zondag. En het deeg moet je eigenlijk een dag eerder al maken. Steeds was ik te laat. Tot dit weekeinde. Het was zo'n lui weekeinde vol sneeuw en kou, dat ik binnen ben gebleven. Tijd zat dus om de keuken in te duiken. Ik heb het deeg 's middags gemaakt, een hele tijd laten rijzen op een warme plek en 's avonds, toen alle kinderen eindelijk op bed lagen, heb ik de broodjes gevormd. Op het eerste gezicht kwam het recept op me over alsof er veel tijd mee gemoeid zou zijn. Dat viel eigenlijk wel mee. Weliswaar veel tijd als in: op tijd beginnen, regelmatig rijzen, een nacht in de koelkast etc., maar qua moeite viel het me mee. Je doet het niet even tussendoor, dat is waar. Maar het is ook geen ingewikkeld gebeuren. Als je er maar voor zorgt dat echt alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Ik heb nog niet eerder deeg in de koelkast laten rijzen. Een hele belevenis. De volgende ochtend heb ik de broodjes in een koude oven geschoven en er een hoog, vierkant bakblik met kokend water onder gezet. Ik was verrast door het resultaat: de broodjes rezen flink. Het glazuur heb ik wel gemaakt omdat het recept dat aangaf. Maar je kunt prima zonder. De broodjes zijn sowieso lekker. Eet de broodjes warm, dan zijn ze het lekkerst.
19 januari 2013
Roggecake met dadels
In het tijdschrift Baking Heaven trof ik het recept voor roggecake met dadels aan. Ik was erg nieuwsgierig, omdat ik me nog geen voorstelling van de smaak kon maken. Op een luie zaterdagmiddag besloot ik die cake maar eens te maken. Een voltreffer! Alhoewel het lijkt alsof het een zware cake zal zijn, gezien de ingrediënten, is de cake verrassend luchtig. Niet droog, door de dadels. En de smaak past erg goed in deze wintertijd. Nou ja, vast ook wel straks in de lente. Of zomer. Of herfst.
Chocoladetaartje zonder suiker
Ik schreef al eerder over ons jaarlijkse kerstavonddiner, waarbij we met vier vrienden uitgebreid dineren. Iedereen maakt een gerecht met de grootte van een voorgerecht. De gerechten blijven geheim totdat het kerstavond is. We spreken niet af wie wat maakt, op het toetje na, en wat we zoal gaan maken. Het enige dat bekend is, is de verboden-middelenlijst. Er wordt namelijk koemelkvrij, suikervrij, walnotenvrij, varkensvleesvrij èn garnalenvrij gekookt. Dat lijkt een hele opgave, maar in de praktijk blijkt het best makkelijk. Dit jaar verzorgde Marjolein het nagerecht. We werden verwend met een chocoladetaartje, waarin geen koemelk, geen walnoten en geen suiker zat. Het taartje is vrij machtig, maar o zo lekker. Je maakt hem in een springvorm met een diameter van 15 cm. Het taartje hoeft niet gebakken te worden, maar wel een uur of drie in de koelkast opgesteven. Je kunt het makkelijk van tevoren maken. Het originele recept had Marjolein van haar vriendin gekregen en is hier te vinden. Deze variant hebben wij gegeten:
Donuts
Vorige week zaterdag kwam ik thuis en kwam er een heerlijke geur me tegemoet. Man had besloten om donuts te bakken. Het recept heeft hij van 24kitchen geplukt. Hij vond het eenvoudig om te maken. En o, o, o, wat waren ze lekker! Alleen, ik vrees voor toename in gewicht als we deze te vaak op het menu zetten. Want echt gezond, nee dat zijn ze niet door het frituren. Des te lekkerder dus. Ach, en met beleid een keer deze heerlijke donuts eten moet kunnen. Wil je zien hoe je de donuts maakt, kijk dan hier
Worstenbroodjes
In de kerstvakantie heb ik, in de lijn van een goede Brabantse traditie, worstenbroodjes gebakken. Het vinden van een goed recept was al jaren niet gelukt. Of het deeg was niet lekker, of het gehakt was gortdroog, of beide. Dit jaar kreeg ik van een medebakster dit recept. En eindelijk heb ik dan een lekker worstenbroodje kunnen maken. Als je gehakt koopt, dan zou ik gemengd gehakt nemen, omdat alleen rundgehakt veel te droog zal zijn. Ik heb zelf gehakt gemaakt door 250 gram sukadelappen en 250 gram speklappen (zonder zwoerd) tot gehakt te malen en te vermengen. Dat is met recht een goede combinatie: het gehakt blijft in het broodje sappig genoeg. Eerlijk is eerlijk: het is niet iets dat je eventjes gauw tussendoor maakt. Ik was er wel een tijdje mee bezig. Dit recept levert 12 worstenbroodjes op. Je kunt ze invriezen. Ik heb de eerste keer een dubbele hoeveelheid gemaakt, met de gedachte dat ik dan de komende twee maanden regelmatig wat worstenbroodjes kon opwarmen. Niet dus, de totale voorraad was binnen twee weken op. Zelfs drie kinderen lusten het. Een mirakel.
Californische avocadosoep
Een ander gerecht waarmee we tijdens het kerstavonddiner verrast werden, was de Californische avocadosoep van Marjolein. Het zou nooit in me opgekomen zijn om van avocado een warme soep te maken, maar ik kan je verzekeren: het is zeker een aanrader! De soep smaakte mild en zacht, erg lekker. En eenvoudig te maken. Avocado's zitten boordevol goede (onverzadigde) vetzuren, dat is een mooie bijkomstigheid. Let wel op, want bewaren lukt met deze soep niet. De pan moet dus leeg.
8 januari 2013
krokante tonijnsashimi in wasabi
Zorg dat de tonijn echt dik is, je hebt repen van ongeveer 2 cm bij 2 cm nodig, en net zo lang als een norivel. Als je de tonijn zo dik laat, dan blijft de tonijn na het frituren mooi rauw vanbinnen. Is de tonijn te dun gesneden, dan zal de tonijn niet meer rauw van binnen zijn. Juist die rauwheid is een charme van het gerecht. Ik heb de panko gebruikt, omdat dat een erg krokante buitenkant oplevert. Hier kun je het filmpje zien op de site van 24kitchen.
Pastinaak-preisoep met gember
Al twaalf jaar lang vieren we kerstavond met vrienden. Iedereen maakt een gerecht (formaat voorgerecht) en niemand vertelt van tevoren wat er op het menu staat. Het blijft een uitdaging om elkaar met een speciaal gerecht te verrassen. Het grappige is, dat er eigenlijk nooit dubbele gerechten gemaakt worden. Op de een of andere manier lukt het ons steeds om een apart gerecht te maken, dat een ander niet maakt. De gerechten van kerstavond 2012 zal ik de komende tijd op het blog plaatsen. Ik begin met deze pastinaak-preisoep met gember, afkomstig van Koen en Margreet.
Gegrilde aubergines met feta
Van collega A. kreeg ik dit recept toegemaild. Afkomstig van Simon Hopkinson, The Good Cook van BBC. Je kunt het als voorgerecht eten, maar ik eet het graag als licht hoofdgerecht. Vegetarisch, makkelijk en met feta. Sinds ik de feta bij de Marokkaan heb ontdekt (ingeblikt en zo rijk van smaak) lust ik feta. Het duurde ongeveer 38 jaar voordat ik kon zeggen dat ik feta lust. Let erop dat je op het einde de citroensap over de feta sprenkelt, dat maakt de smaak voller. Let ook op de kwaliteit van de aubergines. Koop deze, als het even kan, op de markt of bij de Marokkaan. Mijn ervaring met aubergines uit de supermarkt is, dat deze vrij snel vergaan. Dan zie je van die bruine vlekken aan de binnenkant. Je kunt de aubergines (lauw)warm of koud eten, net waar je zin in hebt.
Pasta met tonijn en kaneel
Na de drukke kerstdagen was het tijd voor een stapje terug qua hoeveelheid. Uiteraard niet qua smaak. Door de vrije dagen hadden we eindelijk weer eens tijd om uitgebreid in onze kookboeken te lezen. Doel was wat recepten uitzoeken die snel en goedkoop zijn, zodat de maand januari budgettechnisch goed doorstaan kan worden. Uit een van de kookboeken van Jamie Oliver ('Kook met Jamie') trof echtgenoot dit pastarecept. Snel, eenvoudig en goedkoop. Precies wat ik zocht. Wij maken zelf pasta, ook deze holle pasta, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor de gedroogde variant. Kies echt holle pasta, zodat de saus lekker in en om de pasta komt te zitten. In het recept hoort een Spaanse rode peper, maar die heb ik er niet doorheen gedaan. Op de een of andere manier vind ik hete pastasaus niet zo denderend. Wat erg verrassend was, was de smaak van kaneel. Dat had ik zelf nooit bij tonijn en tomaat gecombineerd. Maar het is echt lekker. Het oudste èn jongste kind hebben heerlijk zitten eten en verbaasden ons door nog een keer op te scheppen. Ik denk eerlijk gezegd, dat dat vooral kwam doordat ze niet doorhadden dat er tonijn door de saus zat...
Kokossoep met gerookte kip
Nota bene uit de Libelle heb ik dit recept. Op zoek naar gerechten om met kerst te maken trof ik in een van de kerstlibelles het recept voor kokossoep met gerookte kip aan. Alhoewel ik me van de smaak weinig kon voorstellen, won de nieuwsgierigheid het. En wat een succes! Makkelijk te maken, in een vloek en een zucht gemaakt en erg smaakvol. Omdat er rijstnoedels en gerookte kip in gaan, is de soep een prima lunchmaaltijd. Zonder die noedels zal de soep vast ook heerlijk smaken, denk ik.
Abonneren op:
Posts (Atom)