Nodig voor het deeg
- 230 gram bloem
- 1/2 tl zout
- 25 gram maanzaad
- 110 gram koude boter, in stukjes
- 4-5 el melk
Nodig voor de vulling
- 500 g pompoen vruchtvlees (zonder schil en pitjes), in blokjes van 2 cm
- 2 el olijfolie
- 1 tl mosterdzaad
- 180 g grof geraspte wortel
- 35 g kristalsuiker
- 2 el witte wijnazijn
- 50 ml sinaasappelsap
- 30 g gesmolten roomboter
- 1 eidooier
- 120 ml slagroom
- 20 g bieslook, klein geknipt
- 40 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 150 g zachte geitenkaas
- peper
- springvorm of quichevorm van 24cm doorsnee
Bereiding
- Maak eerst het deeg door de bloem te vermengen met het zout en maanzaad en dan met je hand de blokjes koude boter erdoorheen 'vegen', totdat je een soort kruimeldeeg krijgt. Voeg de melk toe en kneed tot een deeg. Maak het deeg plat (dan rolt het straks makkelijker uit) en leg een paar uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Doe de pompoenstukjes in een ovenschaal en meng met 1 el olijfolie, wat zout en flink wat peper. Bak de pompoen in ongeveer een kwartier gaar. Laat afkoelen.
- Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan en rooster de mosterdzaadjes. Voeg, zodra de mosterdzaadjes gaan springen, de wortelrasp toe en bak op middelhoog vuur ongeveer 10 minuten.
- Voeg dan de sinaasappelsap, azijn en suiker toe en breng aan de kook. Zodra het kookt, vuur lager zetten en in ongeveer 20 minuten het vocht helemaal laten verdampen. Roer regelmatig door. Laat de relish afkoelen.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol er met de deegroller een lap van ongeveer 3-4 mm dik. Vet de bakvorm in en leg de lap deeg erin. Zorg dat de randen goed vast zitten. Snij overtollige randjes deeg weg. Zet de vorm een half uur in de koelkast.
- Haal de bakvorm uit de koelkast en bak deze in een kwartier blind af (ik heb een laagje bakpapier op de bodem gelegd en daarop een kleiner formaat springvorm. Je kunt ook de taart vullen met blindbakmateriaal). Haal na dat kwartier de steunvulling eruit en bak nog een minuut of 10 verder, totdat de korst goudbruin is. Laat de taart afkoelen.
- Klop in de tussentijd de slagroom met de eidooier stijf. Voeg de bieslook, geraspte parmezaan en flink wat peper toe. Zet tot gebruik in de koelkast.
- Verdeel de wortelrelish over de bodem van de taart. Voeg dan de pompoenblokjes toe. Verkruimel de geitenkaas eroverheen en doe als laatste het slagroommengsel bovenop. Zorg dat alles bedekt is. Bak de taart in ongeveer 15 minuten af. Laat de taart na het bakken even staan. Doordat je de taart laat afkoelen zullen de geitenkaas en slagroom weer wat stollen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten